exorfine vrije voeding schema

Endorfine Systeem en Exorfines

 

Door een client kwam ik in aanraking met exorfines en heb me hierin verdiept, ik zag wat de triggers zijn qua voeding en aangezien ik veel ervaring heb in het glutenvrij/ suikervrij/ zuivelvrij en E-nummer vrij (zonder pakjes en zakjes) voedingsstijl wilde ik dit onder de aandacht brengen zodat ik mensen hierbij kan begeleiden. Hieronder heb ik een samenvatting gemaakt van het endorfine systeem.

Endorfine systeem, endorfine heeft een dubbele werking:

*beloning activeren
*stress remmen

Het beloningssysteem én het stress-systeem in de hersenen worden beiden aangestuurd door endorfine. Binnen het stress-systeem werkt endorfine als een stress ‘rempedaal’. De dubbele werking van endorfine (beloningen activeren en stress remmen) heeft tot gevolg dat mensen met een endorfine-resistentie minder beloningen ervaren en minder goed met stress om kunnen gaan.

ENDORFINE SYSTEEM:
Exorfines zijn lichaamsvreemde opiaten, zijn morfine achtige eiwitten uit : GLUTEN< SOJA< SPINAZIE< SCHIMMELS ze werken als Endorfine imitators met versnelde endorfine maar met resistentie als gevolg en daardoor ook activatie van 2-(3,4-dihydroxyfenyl) ethaanamine afneemt.

Mensen die endorfine resistentie hebben zullen minder beloningen ervaren en minder met stress om kunnen gaan, dit uit zich in:

*sneller geïrriteerd zijn
*innerlijke onrust
*kort lontje

De symptomen van een slecht werkend beloningssysteem verschillen volgens de ernst van de endorfine-resistentie. Deze kun je onder verdelen in 3 fasen qua symptomen en ziektes. Zie onderaan het bericht welke 3 fasen er zijn.

Door stress pak je sneller naar troostvoeding om tot rust te komen:
-suiker
-alcohol
-nicotine
-drugs
-troostvoeding (eetbuien)
-paracetamol
-E_621 (zit in chips, pakjes en zakjes, eetlustopwekker, kun je vele klachten van krijgen)
Hierdoor krijg je een toename van: Endorfine en 2-(3,4-dihydroxyfenyl) ethaanamine.

Maar na verloop van tijd gebeurt juist het tegenovergestelde!!

Herken je je hierin? Dan is het belangrijk om zeker 2 a 3 weken volledig glutenvrij, zuivel en soja,spinazie en suiker vrij te gaan eten, om daarna juist iets te eten wat je 2 weken hebt geschrapt bv 2 boterhammen (gluten) met kaas (zuivel) nemen en kijken hoe je je dan voelt.

O.a. Het “Eetdagboekje begeleiding” is dan een aanrader omdat ik je goed kan begeleiden met de goede producten en recepten.
Het endorfine systeem wordt door een DPP-IV enzym beschermd, uniek enzym meer dan 70 functies, o.a. reguleren van endorfine activiteit in hersenen, herstelt o.a. :
-leaky gyt
-candida
-midden oor ontsteking
– astma

Meer info hierover? Want dit is maar een hele korte samenvatting en Ik kan me voorstellen dat je eerst vrijblijvend meer informatie wilt over dit onderwerp. Je kunt me hierover mailen, info@natuurlijketen.eu of bellen 06-21418677. www.natuurlijketen.eu

De symptomen van een slecht werkend beloningssysteem verschillen volgens de ernst van de endorfine-resistentie. Deze kun je onder verdelen in 3 fasen:

fase 1: aandoeningen zijn ADD, ADHD, dysforieen, lichte depressie. Andere psychische kenmerken zijn uitstelgedrag, moeite met motivatie, neiging tot verslavingen en stressgevoeligheid.
• Fase-2 komt voor bij autisme, diabetes type 2, burn-out, major depressie en andere stress-gerelateerde aandoeningen. De stressgevoeligheid, angsten, dysforieen beloningscompensaties zijn hier meer uitgesproken dan bij fase-1. In deze fase spreek je dus van veel emotie-eten, eetbuien en compensatie gedrag.
• De laatste fase zien we vooral bij CVS/ME, MCS, therapieresistente depressie, osteoporose, Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Fase-3 is gekenmerkt door chronische vermoeidheid , (panische) angsten, anhedonieen moeite met het loslaten van negatieve ervaringen. Het komt ook voor bij migraine, oorsuizen (tinnitus) en epilepsie.

 

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email

Ook aan de slag met gezond(er) eten? Download alvast het eetdagboek!

Behalve het eetdagboek, ontvang je in de toekomst ook nieuws, nieuwsbrieven of andere informatie van mij per mail. Je kunt je natuurlijk altijd afmelden! Je mailadres wordt niet aan anderen afgegeven.

Visit Us On Facebook