kippen_740x433

Stress KIP (eter)?

Welke vitamines je kunnen helpen tijdens periodes van stress?

Antioxidanten:

Stress kan letterlijk onze cellen beschadigen doordat het lichaam in tijden van stress meer vrije radicalen produceert. Deze vrije radicalen beschadigen onze cellen, en antioxidanten helpen vrije radicalen te bestrijden en het oxidatieproces tegen te gaan. De volgende antioxidanten kunnen helpen om stressvolle periodes door te komen:

*Vit. A : vis, boter, eigeel, donkergroene bladgroenten en wortelen.

*Vit. C: koolsoorten ,citrusvruchten ,bessen, superfood: camu camu

*Vit. E: olie, noten, avocado’s

*B1: vlees, zuivel, volk. granen

*B5: groenten, vlees, zuivel, volk. Granen

*B6: groenten, vlees, zuivel, eidooier, vis, noten/zaden

*B12: vlees (indien opname probleem in maag of dunne darm is kan het zijn dat je B12 niet voldoende opneemt, ik kan dit ook bij een meting vaststellen, komt vaak voor)

Naast deze vitamines is tenslotte o.a. het mineraal  magnesium van belang. In tijden van stress verbruikt het lichaam namelijk veel magnesium. Magnesium helpt je kalmer te worden door spieren, zenuwen en bloedvaten te ontspannen. Hierdoor wordt de bloeddruk verlaagd. Ook ondersteunt magnesium een goede werking van de bijnieren. Je kan magnesium vinden in cacao, volkoren granen, peulvruchten, groene groenten, grapefruit, zuivel en noten. Magnesiumvlokken kun je ook gebruiken voor een (voeten)bad. Om dagelijks voldoende magnesium binnen te krijgen moet je wel heel gevarieerd eten, is bijna niet te doen, zeker in stressvolle periodes.

 

Het mineraal zink kalmeert het zenuwstelsel en reduceert op deze manier stress en de bijwerkingen hiervan, met meting zie ik zink vaak tekort door bv fytinezuur uit volkorenbrood wat opname van zink o.a. remt. Zink heeft ook een rol bij insuline, veel mensen hebben schommelende bloedsuikerspiegel. Oesters bevatten veel zink en noten.

 

Ook kalium (wat veel mensen tekort hebben) speelt een positieve rol op de bijnieren net als vit. c wat belangrijk is bij stress. (via waterprotocol, dit kan ik je mailen kun je kalium weer in balans krijgen) veel meer groente eten helpt ook.

***Onderstaande tekst heb ik van de Natuur diëtisten website en is echt goed om bij stil te staan en bewust van te zijn***

Een slecht werkend endorfinesysteem, endorfineresistentie genaamd wordt in verband gebracht met diverse klachten. Zo zou endorfineresistentie angst en stress klachten kunnen veroorzaken of bestaande klachten verergeren. Een exorfinenvrij dieet kan een onderdeel zijn van het herstelplan.

Exorfinen zijn morfineachtige eiwitten (peptiden) die het lichaam niet zelf aanmaakt. In de voeding zitten exorfinen in melkeiwit (caseïne), soja, spinazie en gluten. Gluten(prolamine) is de algemene benaming voor een groep specifieke eiwitten die wordt aangetroffen in de eenzaadlobbige granen uit landbouwgewassen die behoren tot de grassenfamilie.

Granen die gluten bevatten zijn tarwe (gliadine), rogge (secalinine), gerst (hordeïne), haver (avenine) en spelt. Spinazie is een relatief zwakke leverancier van exorfinen. De meest bekende soort gluten is de gliadine, omdat deze soort in verband gebracht worden met Coeliakie, waarbij patiënten levenslang een glutenvrij dieet moeten volgen om klachten te kunnen voorkomen.

Exorfinen activeren de endorfinereceptoren. Endorfines zijn lichaamseigen signaalstoffen met een morfineachtige werking. Gevoeligheid voor exorfinen kan leiden tot ongevoeligheid voor endorfines.

Endorfines zijn lichaamseigen opioïde

Endorfines zijn lichaamseigen signaalstoffen die fungeren als overbrenger van een zenuwprikkel. Deze signaalstoffen worden neurotransmitters genoemd. Neurotransmitters worden door zenuwcellen in een synaps, de contactplaats tussen twee zenuwcellen, vrijgelaten. Hier hecht de neurotransmitter zich in een andere zenuwcel aan een receptor.

In de receptor wordt een signaalfunctie geactiveerd. Endorfine activeert en remt de werking van diverse neurotransmitters en hormonen. Zo zorgt endorfine voor de vrijgave van dopamine en insuline.

Endorfines maken gebruik van het endorfinesysteem

Het endorfinesysteem is een verzamelnaam voor een netwerk van verschillende opioïde receptoren (specifiek bij naam de MOR, DOR en KOR, Mu-, Delta- en Kappa Opioïde Receptoren). Een ‘opioïde’ is een morfineachtige stof. Deze stof kan zich hechten aan een ontvankelijke receptor. Opioïden zijn er in lichaamseigen of lichaamsvreemde vorm.

Lichaamseigen opioïde zijn endorfine maar ook endomorfine. Voorbeelden van lichaamsvreemde opioïde zijn heroïne (drugs), codeïne en morfine (geneesmiddelen) en exorfinen, een eiwit in bepaalde voedingsmiddelen.

Endorfine het snelst werkende antistresshormoon

Endorfine is het snelst werkende antistresshormoon. Het kan in minder dan 10 seconden de stresshormonen adrenaline en noradrenaline stil leggen. Ter vergelijking met cortisol (een ander antistresshormoon) dat er 30 tot 60 minuten over doet. Endorfine is naast een antistresshormoon een natuurlijke angstremmer en een antidepressivum. Een slecht werkend endorfinesysteem wordt door mensen ervaren als ‘iets te kort komen’ in het leven.

Meer info hierover? Mail of bel me dan even dan kan ik het je toesturen, begeleiding hierbij gewenst? Ook hierin kan ik je ondersteunen want stel dat je glutenvrij wilt gaan eten en je loopt een willekeurige supermarkt binnen dan word je echt niet blij van het glutenvrije aanbod, deze zitten namelijk vol met suikers en mais en aardappelzetmeel, daarover later meer.

Ook kan ik een meting uitvoeren, eerst info hierover? dat kan ik je ook vrijblijvend toesturen. Een bio resonantie meting alleen op vitamines en mineralen en darmflora kan ook, dan is de prijs ook lager dan de uitgebreide meting.

Voor info: info@natuurlijketen.eu of bel 06-21418677

Vitale groet, Edith Dijk.

Natuurlijk in Balans dat is wat ik je gun.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email

Ook aan de slag met gezond(er) eten? Download alvast het eetdagboek!

Behalve het eetdagboek, ontvang je in de toekomst ook nieuws, nieuwsbrieven of andere informatie van mij per mail. Je kunt je natuurlijk altijd afmelden! Je mailadres wordt niet aan anderen afgegeven.

Visit Us On Facebook