Buikvet-kwijtraken

Heb jij je buik er vol van?

TARWE WAT IS ER MIS MEE?

Het eerste gedeelte is een hele heldere uitleg waarom er tegenwoordig veel meer mensen  dan vroeger zijn met allemaal (darm)klachten  omdat je niet tarwe niet meer kunt vergelijken met de tarwe van vroeger.

Wat is er dan mis mee? Niks, eigenlijk, tenminste als je de tarwe in beschouwing neemt van voor de tijd dat de Monsanto’s van deze wereld er zich mee gingen bezighouden. Tarwe, net als elk ander zaad, bevat in zich alle nodige mineralen en elementen om een nieuwe plant te laten uit groeien.

Maar door de industrialisering van de voeding staat de gezonde (of betere moet ik zeggen) tarwe van toen mijlenver van het gemanipuleerde, bewerkte, zogenaamd geraffineerde meel van vandaag. Net als bij suiker is dit meel herleid tot een loutere bron van koolhydraten, waarvan we sowieso al teveel opnemen.

Tarwe hoeft dus niet per definitie slecht te zijn, maar tegenwoordig kun je hier beter ver vandaan blijven als je gezondheid je lief is.

10.000 jaar geleden hebben we namelijk evolutionair gezien eigenlijk een verkeerde afslag genomen. We hebben het over het neolithische tijdperk, waarin de aarde opwarmde en de sneeuw en het ijs opdroogde en vruchtbaar land achterliet. We hoefden niet langer als nomaden achter plantenetende kuddes aan te lopen, we konden nu de dieren temmen en veehouders worden. Omdat we nederzettingen op één plek vestigden, leerden we ons plantaardige voedsel ook zelf verbouwen en werden we landbouwers.

Ineens kwamen graszaden in beeld, zoals granen als tarwe. Dit is een bron van zetmeel, een koolhydraat en een suiker, en dit week regelrecht af van de dierlijke vetten en eiwitten die we voor die tijd altijd hadden geconsumeerd. Melk was eveneens een nieuw product, maar dit was een vloeibare voortzetting van de dierlijke vetten en eiwitten die we voorheen altijd hadden geconsumeerd. Maar daarover dadelijk meer.

Waarom de huidige tarwe ZEER ongezond is

Ik ga het probleem van de tarwe heel sterk vereenvoudigd uitleggen: vroeger zaaide de boer zijn tarwe en hield bij de volgende oogst pakweg 5% aan de kant als zaaigoed voor het volgende jaar.

In de loop van de eeuwen werden door kruising en selectie “betere” variëteiten bekomen. Zaaigoedfabrikanten vinden het niet zo leuk dat boeren op die manier zelfbedruipend zijn en verkopen liefst zoveel mogelijk zaaigoed, elk jaar opnieuw.

Als je twee “soorten” met mekaar kruist, neem bijvoorbeeld een paard en een ezel , dan zijn de “nakomelingen” onvruchtbaar (een muildier of een muilezel). Als je Tarwe dus kruist met een grassoort, krijg je hetzelfde resultaat: onvruchtbare korenaren.

Hoera voor de zaaigoedfabrikanten, want zij kunnen nu elk jaar opnieuw verkopen. Niet alleen zaad natuurlijk, maar het hele pakket: zaaigoed , kunstmeststoffen en bestrijdingsmiddelen. De boer heeft de keuze : ofwel koopt hij dit pakket, ofwel krijgt hij niets.

Minder hoera voor ons, want de meesten van ons zijn geen koeien, dus wij verteren geen gras en dus ook geen “graan” dat genetisch gezien voor 50 % uit gras bestaat.

Dit is zeer bondig samengevat waar het tarweprobleem van vandaag over gaat. Tel daarbij nog alle additieven (“broodverbeteraar”) en bewerkingen (bleken etc) die het meel ondergaat en je krijgt een dood en industrieel product, terwijl tarwe vroeger een natuurlijk, levend en volwaardig product was.

Conclusie

Moet je glutenvrij gaan eten als je buik rommelt en opblaast en je tegen 11 uur in de ochtend een gigantische energiedip krijgt? NEEN! Het zou wel wijs zijn om alle industriële tarwe te mijden en te vervangen door gezonde, volwaardige granen zoals spelt, kamut, quinoa en rogge.

Maar let op: als je heel gevoelig bent kunnen ook pseudogranen slecht verteerbaar zijn en voor problemen zorgen. Bij ernstige gezondheidsproblemen is het beter eerst ALLE granen te laten staan. Vervolgens kun je langzaam spelt en rogge toevoegen om te kijken wat het doet. Blijf sowieso ver van tarwe vandaan!

Belangrijk: Granen bevatten veel fytinezuur, een antinutriënt in het vlies (kaf) van graszaden wat zich bind aan mineralen en dus ook ons lichaam rooft van mineralen als we er teveel van binnen krijgen. Mijn mening is dat het binnenkrijgen van een beetje fytinezuur geen kwaad kan (mits je verder gezond eet).

Maar helaas krijgen we in de praktijk vaak niet een beetje, maar vrij veel fytinezuur binnen. Ga maar na: alle brood, pasta, koekjes en dergelijke bevatten deze stof, en allemaal worden ze binnen zo kort mogelijke tijd bereid. Het fytinezuur krijgt dus geen kans om afgebroken te worden. Daarom is zuurdesem brood een betere keuzen omdat het fytinezuur is afgebroken. Probeer granen dus altijd een nachtje te weken (met eetlepel appelazijn en water) voordat je het gaat eten.

bron: leefbewust

De overige onderwerpen zijn door mij (Edith) opgesteld

Brood Verzurend:

Nederlanders eten graag brood…met kaas, beide verzurend voor het lichaam,door deze boterham te beleggen met bv komkommer, alfalfa (A&H) of Broccolikiemen (Vitalogica en A&H) maak je de lunch meer in balans door er basische voedingsmiddelen aan toe te voegen. Op mijn site kun je mijn blog lezen over informatie over verzuring: https://www.natuurlijketen.eu/cms/2018/08/08/verzuring-hoe-weet-je-of-je-verzuurd-bent/

Tarwe doet de bloedsuikerspiegel 3 x zo snel stijgen dan suiker:

Daarom zo belangrijk om af te wisselen met bv boekweitpannenkoek/wraps want hier blijft je bloedsuikerspiegel veel meer van in balans (het is een pseudo graan, een nepgraan)

Tarwe doet de bloedsuikerspiegel 3 x zo snel stijgen dan suiker:

Daarom zo belangrijk om af te wisselen met bv boekweitpannenkoek/wraps want hier blijft je bloedsuikerspiegel veel meer van in balans (het is een pseudo graan, een nepgraan)

Ik heb desgewenst ook recepten met brood met boekweitvlokken,psylliumvezels,kokosmeel etc.

Gist in brood:

Kan candida klachten verergeren en/of opgeblazen gevoel geven.

Wil je weten of je candida hebt dan kan ik je vragenlijsten toesturen (info@natuurlijketen.eu) en advies geven door het voedingspatroon aan te passen en ondersteunend natuurlijke producten.

 

Gluten:

Soms is het alleen voldoende om tarwe te vermijden maar ook de gluten kunnen de boosdoener zijn, dan is het belangrijk om alle granen, dus ook spelt, rogge te vermijden. Gelukkig pas geleden gesprek met huisarts gehad en zij ziet ook dat als mensen gluten weglaten heel veel darmklachten verdwijnen of verminderen. Iemand die glutenallergie heeft kan heel ziek worden van gluten maar tegenwoordig zijn heel veel mensen intolerant (gevoelig) geworden van gluten dus die worden niet meteen heel ziek maar hebben wel uiteenlopende klachten, ik heb ook websites met info om te laten testen, of korte vragenlijst die je aan huisarts kunt laten zien als huisarts je niet wilt laten testen.

Klachten kunnnen zijn:

*winderigheid

*stoelgang problemen

*opgeblazen gevoel

*vermoeidheid

*eczeem

*migraine

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email

Ook aan de slag met gezond(er) eten? Download alvast het eetdagboek!

Behalve het eetdagboek, ontvang je in de toekomst ook nieuws, nieuwsbrieven of andere informatie van mij per mail. Je kunt je natuurlijk altijd afmelden! Je mailadres wordt niet aan anderen afgegeven.

Visit Us On Facebook